How to: Hout stoken met minimale impact op je omgeving.

Weltevree outdooroven next to a pool

De Weltevree Outdooroven en Dutchtub bieden warmte en comfort in de buitenlucht. Het enige wat ze daar voor nodig hebben is haardhout. Hout is een milieubewuste brandstof, omdat het hernieuwbaar is. Belangrijk hierbij is wel dat je het hout op de juiste manier verbrand. Alleen dan kun je genieten van een haardvuur dat een minimale invloed heeft op je omgeving. In dit artikel lees je meer over hoe je op een efficiënte en milieuvriendelijkere manier hout kunt stoken. 

Hoe droger, hoe beter

Allereerst is het belangrijk dat het haardhout goed gedroogd is. Droog hout is te herkennen aan een bast die makkelijk loskomt en diepe scheuren in het hout vanaf de kern. Je kunt het vochtniveau ook nauwkeurig meten met een vochtmeter. 15 tot 20% is een acceptabel vochtniveau. Hout dat te vochtig of vers (groen) is, brandt niet efficient. Het veroorzaakt bovendien een ongezonde rook en meer overlast. Hak je graag je eigen hout? Doe dat dan in de vroege lente of zomer. Zo heeft het hout nog minstens zes à negen maanden om te drogen tot het stookseizoen. Als je het écht goed wilt doen, laat je hout minstens twee jaar drogen. Goed vooruit plannen is dus van belang.

Wooden logs piled up
Kies het juiste haardhout

Hout van loofbomen is over het algemeen het meest geschikt als haardhout. Berken-, beuken-, essen- of eikenhout zijn goede opties. Er bestaat zelfs FSC-gecertificeerd hout, zodat je zeker weet dat het haardhout een product is van verantwoord bosbeheer.

Dennenhout is harshoudend en dit leidt sneller tot vonken. De harsen die het bevat leidt bovendien tot vervuiling van de schoorsteen. Vooral binnenshuis vormt dit een verhoogd risico op schoorsteenbranden, maar ook buitenshuis vermindert het de efficiëntie van een Outdooroven of kachel. Gebruik daarnaast nooit bewerkt of geverfd hout en samengesteld hout zoals spaanplaat. Deze producten brengen schadelijke en giftige stoffen in de lucht wanneer ze verbrand worden. Gooi om dezelfde reden geen papier, karton of afval in het vuur.

Houd rekening met het weer

Het weer mag niet geen reden zijn om niet van de buitenlucht te genieten. Maar slecht weer kan grote gevolgen hebben van de impact van een haardvuur. Stook daarom geen hout op mistige of windstille dagen. Vervuiling of rook die vrijkomt bij de verbranding blijft dan hangen. Controleer daarom altijd de luchtkwaliteit en het actuele weer, zodat je zeker weet dat je gerust kunt stoken.

Weltevree Outdooroven with Swiss method to start a fire in the fireplace
Pas ‘de Zwitserse methode’ toe

Oorspronkelijk werd vooral de ‘dik-naar-dun’ methode aanbevolen als het aankwam op hout stoken. Enige tijd geleden heeft Zwitsers onderzoek aan het licht gebracht dat dit een achterhaalde methode is. Dit onderzoek wees uit dat het veel efficiënter is om een haardvuur op omgekeerde wijze op te bouwen en aan te steken. Dus grote blokken eerst, dan medium blokken en bovenop de kleine aanmaakhoutjes. Aanmaakblokjes worden middenin de constructie geplaatst en aangestoken, waarna het vuur zich een weg baant langs de pyramide van boven naar beneden. Dit leidt tot significant minder rookontwikkeling en een veel efficiëntere verbranding. Bekijk ons stappenplan voor de Zwitserse methode van hout stoken. 

Het begint bij een goede basis

Als je ‘schoner’ wilt stoken, dan moet de basis ook schoon zijn. Verwijder daarom overmatige as- en koolresten uit de Outdooroven, Dutchtub spiraal or een andere kachel. Laat daarbij wel een laagje as liggen van circa twee centimeter dik. Deze aslaag vormt een ondergrond die een nieuw haardvuur sneller op gang helpt. Dit leidt tot een intenser vuur met betere verbranding. Vergeet daarnaast niet om regelmatig de schoorsteen te controleren van de Outdooroven of van de Dutchtub Chimney (optionele accessoire). Gebruik een kwast of een schoorsteenborstel om viezigheid zoals hars-afzetting te verwijderen.  

Related products

795,00
14,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member