How to: Vuur maken volgens de Zwitserse methode

De Zwitserse methode om vuur te stoken gaat in tegen alle tradities van vuur stoken. Deze methode komt voort uit Zwitsers onderzoek naar de meest efficiënte en milieuvriendelijke manier van hout stoken. Het is een energiezuinige manier die leidt tot een schonere verbranding met minder rook en snellere ontvlamming. De Zwitserse methode wordt bovendien niet alleen aangeraden door onderzoekers, ook survivalaars, regeringen en milieuorganisaties staan achter deze methode. Ontdek in dit artikel hoe je zelf aan de slag kunt met de Zwitserse methode. 

Self-feeding fire, upside-down fire, Zwitserse methode, top-down lighting method of de nieuwe manier van stoken: dit beestje heeft vele namen. Zoals al deze namen al aangeven is een Zwitsers haardvuur opgebouwd volgens de omgekeerde volgorde ten opzichte van traditionele vuren. Daarnaast voedt het zichzelf, waardoor het lang blijft branden zonder extra toegevoegd hout. 

De Zwitserse methode stap voor stap

Stap 1. Splijt of kloof haardhout indien nodig. Voor deze methode heb je verschillende formaten haardhout nodig: middelgrote en kleine stammen en daarnaast ook aanmaakhout van circa 3 x 3 cm en aanmaakhoutjes of sprokkelhout. 

Stap 2. Bouw het haardvuur op door allereerst de grote stukken haardhout neer te leggen op de vuurplaats. Leg ze parallel aan elkaar en vorm zo een groot vierkant. Tussenin moet voldoende ruimte overblijven voor de zuurstof, maar ook moet er plek zijn voor de aanmaakblokjes die je hier later tussen zult plaatsen. Leg het hout ook niet te ver uit elkaar, want de constructie moet straks stevig genoeg zijn om lange tijd te branden zonder in elkaar te zakken.

Stap 3. Bouw de tweede laag op met de kleinere stukken haardhout. Leg ze haaks op de grotere stukken. Laat ook hier voldoende ruimte over. Blijf lagen stapelen tot de kleine stukken hout op zijn.

Stap 4. Plaats daarna aanmaakhoutjes er dwars op en vorm een vierkant. 

Stap 5. Plaats tussen de constructie aanmaakblokjes en tondel. Wat voor tondel je gebruikt, maakt niet zozeer uit (hoewel: liever geen papier of karton). Het is belangrijk dat dit gemakkelijk vlamvat. 

Stap 6. Steek de tondel en aanmaakblokjes aan met een lucifer of aansteker. De eerste laag zal vrij snel vlamvatten met minimale rookontwikkeling. 

Stap 7. Deze stap volgt pas nadat het vuur minstens een uur heeft gebrand. Nadat de bovenste laag vlam heeft gevat, brandt het aanmaakhout langzaam op tot kool. Dit zakt naar beneden, samen met de hitte. Hierdoor zal het vuur zich langzaamaan verspreiden van boven naar beneden. Pas als de onderste laag volledig is opgebrand en tot houtskool is verworden, dan is het tijd om extra hout toe te voegen. Het vuur zal dan nog langer doorbranden.

Stap 8. Wil je niet langer stoken? Laat het vuur dan rustig afkoelen door er geen nieuw hout aan toe te voegen. Heb je haast? Dek het smeulende hout dan af met zand. Gebruik in geen geval water en verminder de zuurstoftoevoer niet.

Related products

795,00
14,95

2 reacties op “How to: Vuur maken volgens de Zwitserse methode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member