Hoe lok je meer vogels naar je tuin

Flowers

Vogels brengen meer levendigheid in je tuin en zorgen ook voor een rustig gevoel. Het is heerlijk om bezoek van ze te krijgen en hun getjilp te horen, maar hoe krijg je meer vogels in je tuin? Wij hebben de beste tips om jouw tuin zo vogelvriendelijk mogelijk te maken op een rijtje gezet.

Tip 1: water geven tijdens de warmte

Het is altijd belangrijk om vogels van water te voorzien, maar vooral tijdens de zomer. Plassen water drogen op en het wordt dus moeilijker voor vogels om water te vinden. Dit terwijl ze het juist nodig hebben in warme periodes. Vogels zullen dan ook heel dankbaar zijn als ze vers water in jouw tuin kunnen vinden. Ze gebruiken dit ook om in te badderen en zo af te koelen, een leuk spektakel om naar te kijken!

Tip 2: trek insecten aan

Vogels zoeken naar eiwitrijk voedsel om hun veren te laten groeien zodat ze extra warmte hebben in de winter. Dus, door insecten naar je tuin te lokken, zullen vogels vanzelf volgen. Plant bijvoorbeeld planten als de lavendel, de meidoorn, engelwortel of een vlinderstruik. Dit zijn allemaal planten met nectar die veel insecten, en dus vogels, aantrekken. Of plaats een zogenaamd insectenhotel in je tuin. Dit is een makkelijke en effectieve manier om insecten in je tuin te krijgen.

Water
Insecten

Foto door Wolvenkinderen

Tip 3: planten voor beschutting

Vogels zijn altijd op zoek naar plekken waar ze kunnen schuilen. Ze doen dit om zichzelf te beschermen en omdat ze een nest willen bouwen op een veilige plek. Als je ze hierbij wilt helpen, plant dan verschillende planten van verschillende hoogtes die alle seizoenen zullen bloeien. Zo valt je tuin op als een veilige plek en zullen vogels sneller op bezoek komen.

Tip 4: werk met nestkastjes

Een nestkastje is een makkelijke en bekende manier om vogels te helpen een goede nestplaats te vinden. Hang het nestkastje op een rustige plek in de buurt van planten die voor beschutting zorgen, maar zorg ervoor dat de ingang vrij is. Plaats de lege nestkast op minimaal één meter hoogte zodat katten er niet bij kunnen. Wil je meer nestkastjes in je tuin ophangen? Zorg er dan wel voor dat ze verspreid door de tuin hangen. Dan is de kans groter dat meerdere nestkastjes gebruikt worden.

Planten

Foto door Zilverblauw

Beschutting
Tip 5: een gedeelde moestuin

Als er één ding is dat vogels gelukkig maakt, dan is het wel een groente- of fruittuin. Vogels zijn ook dol op de insecten die erdoor worden aangetrokken. En goed om te weten, vogels zijn heel nuttig om uw groenten en fruit te beschermen tegen schadelijke insecten. Zo dragen ze bij aan een compleet ecologisch systeem waarin elk dier en elke plant zijn plaats heeft.

Geen eigen tuin? Creëer een vogelvriendelijk balkon

Een balkon kan ook tot een vogelvriendelijke buitenruimte worden gemaakt. Zet een paar planten in potten, zoals zonnebloemen, om vogels natuurlijk en gevarieerd voedsel te bieden. Kweek wat bessen zodat de vogels van vers fruit kunnen snoepen, en jij er ook van kunt genieten! Vergeet niet dat planten op een balkon meer water nodig hebben. Hoe hoger je balkon is, hoe droger de lucht is. Een tip: zet een schaal onder de plant voor extra wateropslag.

Als je liever voor iets makkelijkers gaat dan planten, is het ook een goed idee om een uitstalling van voedsel op je balkon te zetten. Je kunt bijvoorbeeld aardbeien aan de rand van je balkon hangen. Je kunt dit ook combineren met dingen die vogels extra lekker vinden, zoals meelwormen of verkruimelde vetbollen met insecten. Wil je de vet- en zaadbollen zelf maken, bekijk dan eens ons recept!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member