Hoe steden steeds groener worden

Green city

Een gezonde en comfortabele levensstijl wordt voor mensen die in de stad wonen steeds belangrijker. Steden zijn vaak volgebouwd en er is maar weinig plek om daar van de natuur te kunnen genieten. Dit is dan ook de reden dat steeds meer stadsbestuurders met creatieve initiatieven komen om hun stad te vergroenen. Kijk maar eens naar deze mooie voorbeelden van over de wereld!

1. Natuurlijke speelplaatsen, Nederland
Kinderen die op het platteland wonen hebben veel natuur om zich heen en hebben de ruimte om buiten te spelen. Kinderen in de stad hebben die luxe helaas niet en zitten daardoor vaak te veel binnen. Dat komt vooral doordat steden vaak volgebouwd zijn en het enige groen in parken te vinden is. Daarom zien stadsbestuurders in Nederland steeds meer het belang van “natuurlijke” speelplaatsen in. Deze gevarieerde speelplaatsen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, vaak van gerecyclede boomstammen. Het doel van dit initiatief in steden is om kinderen op een veilige en speelse manier kennis te laten maken met de natuur. Het mooiste van deze speelplaatsen? Ze dragen bij aan de ontwikkeling op cognitief, fysiek en natuurlijk niveau. Omdat kinderen veel fantasie gebruiken zijn dit soort speelplaatsen nog leuker voor ze om in te spelen! Daarbij zorgen deze speelplaatsen ook voor meer groen in de stad waar iedereen van kan genieten.
Natural playground
Natural playground
2. Verticale bossen, Milaan
Dat steden vaak volgebouwd zijn met hoge gebouwen betekent dat de inwoners letterlijk tegen een muur van grijze gebouwen aankijken. Om hier iets aan te doen worden sommige gebouwen ‘groen’ gemaakt. Zo hebben architecten in Milaan zogenaamde “verticale bossen” ontworpen. Dit zijn luxe hoogbouwappartementen, die aan de buitenkant bebost zijn. Deze gebouwen krijgen een mooie groene uitstraling door de verschillende planten die te zien zijn op de gevel van elk appartement. Bovendien absorberen de appartementen ongeveer 30 ton kooldioxide en produceren ze 19 ton zuurstof per jaar. Deze groene planten zorgen dus voor meer zuurstof en kleur in de stad.
2. Een bijzondere energiecentrale, Kopenhagen
Een voorbeeld van gebouwen die er grijs en grauw uitzien, zijn energiecentrales. Dat is de reden waarom deze vaak aan de rand van een stad worden geplaatst. Denemarken heeft er echter voor gekozen om er een midden in de stad van Kopenhagen te plaatsen: de Copenhill. Hier is een energiecentrale te vinden die het afval van de bewoners omzet in groene energie dat ongeveer 150.000 huishoudens van elektriciteit en verwarming voorziet. Natuurlijk is dit een goed initiatief voor een groenere stad, maar het unieke van deze centrale is vooral aan de buitenkant te zien. Het schuine dak van de centrale is namelijk volledig groen. Dit maakt het mogelijk om in er in de zomer op te wandelen en in de winter vanaf te skiën. Beklim dit gebouw en je hebt een uitzicht over de hele stad!    
Vertical
Foto van Zac Wolff via Unsplash
Power plant
Credit: screenshot van video
4. Groene bushokjes, Utrecht
Bushokjes zijn ook niet heel bijzonder om te zien en vaak niet erg kleurrijk. Utrecht heeft een mooi initiatief gevonden om deze abri’s op te fleuren, door bij elke bushalte in de stad een groen dak aan te brengen. De abri’s dragen bij aan de stedelijke ecologie: door meerdere kleine groene plekjes in een verstedelijkte stad te plaatsen, creëer je een netwerk van natuur binnen de stad. Niet alleen door de groene plekken, maar ook door de dieren die erdoor worden aangetrokken, zoals vogels en bijen. Dit is een mooie en eenvoudige manier om de stad ‘groener’ te maken. Ook geeft het je misschien een reden om meer de bus te nemen in plaats van de auto!  
5. Tuinstad, Singapore
Singapore is een goed voorbeeld van hoe stadsbestuurders hun stad kunnen vergroenen door meerdere initiatieven te gebruiken. In Singapore is dit hard nodig omdat de stad al volledig is verstedelijkt. Van alle initiatieven is de Garden City een inspirerend voorbeeld. Hier zijn de zogenaamde “supertrees” te vinden. Dit zijn metalen kunstbomen van 25 tot 50 meter hoog. De bomen zijn uitgerust met milieuvriendelijke technologieën die de ecologische functies van echte bomen nabootsen. Zoals het proces van fotosynthese en het opvangen van regenwater voor gebruik bij irrigatie. Daarnaast bieden ze ook een lichtshow die wordt aangedreven door zonne-energie en zijn ze aan de buitenkant volledig bebost.
Supertree
Kun je zelf iets doen aan het vergroenen van de stad?
Ja zeker! In Nederland worden groene daken steeds meer gepromoot. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook omdat het bijdraagt aan de biodiversiteit. Het houdt de stad koel en het vangt regenwater op, zodat niet alle straten onder water komen te staan bij een flinke regenbui. Wil je ook overgaan op een groen dak voor je huis? Kijk of jouw stad hier subsidie voor geeft of dat er een soortgelijk project is!
green rooftop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member