Het einde van massatoerisme?

Flying Dishman beach

Het is moeilijk om de positieve dingen te vinden in het midden van deze pandemie. Een vakantie of zelfs de mogelijkheid om op vakantie te gaan zit er nu niet in. En als reizen wel weer opgestart kan worden, kunnen we er bijna zeker van zijn dat het niet hetzelfde wordt als voorheen. Maar, is dat zo slecht?

Een stuk minder reizen

Een van de grootste beperkingen tijdens deze pandemie is onze beperkte reisvrijheid. Wereldwijd wordt iedereen opgeroepen om vooral thuis te blijven, landen hebben hun grenzen gesloten en het is nog maar de vraag of vakanties buiten eigen land mogelijk zijn deze zomer. Met al deze ontwikkelingen én de nieuwe focus op hygiëne, zal reizen zeker veranderen.

Voor deze pandemie, bleef massatoerisme maar groeien en groeien. Toerisme was de grootst groeiende industrie ter wereld. En een van de meest vervuilende, kijkend naar de opwarming van de aarde. Door sommigen werd deze fast travel reisstijl beschreven als het nieuwe roken. Ten eerste is er de CO2-voetafdruk die elke toerist achterlaat om op de bestemming te komen. De hotels zelf nemen veel land in; toeristen verbruiken erg veel water en voedselvoorraden, en veroorzaken afval dat helaas vaak in de natuur belandt. Een verdrietig gevolg van massatoerisme is het Great Barrier Reef, wat nu dood en grijs is na jaren van toeristenbezoeken.

beach chair

 

Dus, het is niet zo gek dat een groot aantal mensen al jaren om een verandering van de reisbranche roepen. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet er iets veranderen in de manier van denken van veel mensen. De huidige pandemie krijgt het misschien voor elkaar. Want zelfs nu we alleen maar meer thuis blijven, zie je het effect op de natuur. Neem bijvoorbeeld de plotselinge zichtbaarheid van de Himalaya na jaren smog, of de kangoeroe die vrolijk door de straten van Adelaide hopte. Natuurlijk moeten mensen op vakantie kunnen gaan en moeten ondernemingen weer zaken kunnen doen, maar stel je voor wat een verminderde hoeveelheid toeristen zou kunnen doen voor de natuur?

Tijd voor een staycation

Wat de echte verandering op het gebied van duurzaamheid en massatoerisme in de reiswereld zal zijn, moeten we nog maar zien. Wat wel zeker is, is dat de huidige pandemie ons allemaal bewuster maakt van de kleine dingen die we voor lief nemen. Het feit dat we normaal elk jaar op vakantie kunnen is bijvoorbeeld helemaal niet zo vanzelfsprekend! Wees dankbaar dat dit een tijdelijke situatie is en dat we hopelijk snel weer naar het buitenland kunnen gaan. Maar voor nu, laten we genieten van de zon in eigen achtertuin! Doe inspiratie op met onze tips voor de perfecte staycation.

Denk jij dat er iets zal veranderen op het gebied van massatoerisme? En heb jij al plannen gemaakt voor jouw staycation?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member