Ontdek de beestjes die in je tuin leven

Local Habitat kids nature

Het is tijd om op een avontuur in je eigen tuin te gaan! Met de Local Habitat ontdek je de beestjes die in jouw omgeving wonen. Neem de glazen ‘research dome’ met je mee en creëer een tijdelijk thuis voor de insecten uit je tuin. Observeer, leer en laat ze weer vrij nadat je ze hebt leren kennen.

Elke Local Habitat wordt inclusief een boekje van bioloog Arie van der Meijden geleverd. Dit boekje geeft je tips over verantwoordelijk observeren en laat je zien wat je kan verwachten te vinden in je omgeving. Onderwerpen als vijvers, velden, slootjes en dijken komen aan de beurt. Voor nu zullen we kijken naar wat je in je tuin kan vinden! Naast de Local Habitat heb je voor dit tuinavontuur geen extra gereedschap nodig.

Voordat je begint

Ook al is het niet noodzakelijk, kan het makkelijk zijn een paraplu uit de kast te halen. Door deze omgekeerd onder een bosje of boom te houden, en flink met de taken te schudden, zullen er waarschijnlijk beestjes veilig in de paraplu landen. Deze kan je vervolgens in de Local Habitat plaatsen. Zorg er altijd voor dat de grond bedekt is met wat grond, plantjes en takken of dode bladeren voor een verstopplek. Voeg water toe in de vorm van nat katoen/wattenschijfje. Dit voorkomt dat de insecten verdrinken in een schaaltje met water. En het meest belangrijke: behandel de insecten met respect en laat ze na bekijken altijd weer vrij in de natuur

Local Habitat child

Foto’s door Wolvenkinderen. Bezoek hun website hier.


Wat kan je vinden in je tuin?
 
(Naakt)slakken

Slakken zijn herbivoren. Probeer te ontdekken wat hun lievelingsblad is.

Waar kan je op letten?

  • Wist je dat de tong van een slak bedekt is met kleine harde tandjes? Je kan ze soms zien als een slak over het glas beweegt!
  • De spier samentrekkingen zijn op het glas extra goed te zien. Samen met het slijm gebruikt de slak deze samentrekkingen om vooruit te komen.
  • De rand van de opening van het huisje vertelt je hoe oud de slak is. Een scherpe rand betekent dat de slak nog aan het groeien is. Een ronde en donkere rand betekent dat de slak uitgegroeid is en waarschijnlijk 2 tot 3 jaar oud is!
Pissebedden

Dode bladeren en compost zijn het favoriete eten van de pissebed. Voeg ze toe aan de Local Habitat!

Waar kan je op letten?

  • Probeer de vrouwelijke pissebed te vinden door te kijken of ze een kleine buidel op hun buik hebben. Als de pissebed zwanger is is deze gevuld met kleine pissebedden. Misschien zie je ze zelfs uit de buidel komen!
  • Pissebedden zijn makkelijk om als “huisdier” te houden, dus ze kunnen voor een langere periode bestudeerd worden. Dek de opening van de Local Habitat af om de vochtigheid binnen te houden.
Oorwormen

Oorwormen houden van fruit en zachte delen van de plant, zoals bloemen. Zorg altijd dat je voldoende water en vocht in de Local Habitat hebt, omdat oorwormen gevoelig zijn voor uitdroging.

 

Waar kan je op letten?

  • Kijk naar hun voelsprieten om het geslacht van de oorworm te bepalen: vrouwtjes hebben rechtere voelsprieten terwijl die van mannetjes gebogen zijn.

Spinnen

Spinnen eten andere kleine insecten, ook andere spinnen! Het is daarom het beste om maar één spin tegelijk te bekijken. Voeg wat takken of plantjes toe zodat de spin een web kan bouwen.

 

Waar kan je op letten?

  • Afhankelijk van het type spin, kan je goed zien hoe hij een web bouwt of hoe hij zijn prooi inpakt voordat hij het naar een andere plek van het web verplaatst om op te eten.
Local Habitat blue skies

Dit is maar een klein voorbeeld van wat je in je tuin kan vinden. Het idee achter de Local Habitat kan samengevat worden in één quote: “hoe meer je erover weet, hoe meer je er om geeft.” Want hoe meer je over de beestjes in je tuin weer, hoe meer je om hun leefomgeving gaat geven. Bestel de Local Habitat nu en ga ook op een avontuur in je omgeving, met het boekje vol tips in de hand!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member