Hoe je verantwoord een vuurtje stookt

fire lit in Outdooroven

Het begin van de herfst gaat samen met kortere dagen en koudere temperaturen in de nacht. Tijd dus om de Outdooroven als hittebron te gebruiken! Omdat de Outdooroven met hout wordt verwarmd, is het belangrijk dat je vuur een schone verbranding heeft. Dit om uitstoot te verminderen en de impact op de omgeving zo min mogelijk te maken. Hierbij geven we je onze tips over welk haardhout je kan gebruiken en hoe je verantwoord het vuur aansteekt.

Hout is een duurzame hittebron, omdat het een circulair materiaal is. Het groeit opnieuw terug en is na gebruik niet voor altijd verdwenen. Dit geldt echter niet zomaar voor elk soort hout. Ontdek waar je op moet letten bij het kiezen van haardhout en hoe je dat vuur het beste aansteekt.

1. Koop gecertificeerd haardhout

Het is belangrijk om haardhout te kopen dat van een duurzame bron komt, zoals gerecycled hout of hout met een FSC®keurmerk. Waarom is dit belangrijk? Dankzij strenge regels op het gebied van milieu, de maatschappij en de economie zorgt het Forestry Stewardship Council ervoor dat er ook in de toekomst genoeg bossen blijven bestaan. 

woodstock weltevree
2. Zorg dat het onbehandeld hout is

Het verbranden van behandeld hout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout, laat gevaarlijke stoffen vrij in de lucht. Deze kunnen een negatieve werking hebben op jezelf en je lokale omgeving. Dit is dus nog een reden om altijd gecertificeerd hout te kopen: het is zeker dat dit hout niet behandeld is.

3. Gebruik alleen droog hout

Bij het aansteken van een vuurtje is het belangrijk om altijd droog hout met een vochtigheidsgehalte van minder dan 20 procent te gebruiken. Dit hout heeft al meer dan 2 jaar liggen drogen en is te herkennen aan zichtbare scheuren en loslatend schors. Wanneer het hout nog vochtig is, is het moeilijk om te verbranden. Daarnaast zorgt het voor een incomplete verbranding en dus veel rookontwikkeling. Dit is slecht nieuws voor de levensduur van je open haard én het milieu.

4. Let op het weer

Niet elke weersvoorspelling is even geschikt voor het aansteken van een buitenhaard. Check dus altijd eerst het weer. Op een mistige dag of een avond zonder wind zal de rook van het vuur langer blijven hangen dan normaal. Hierdoor krijg je lokaal veel luchtvervuiling. Hou het weer dus in de gaten en houd tegelijk je buren tevreden!

outdooroven weltevree
5. Volg de Zwitserse methode

Tot slot is er ook een ideale manier om het vuur aan te steken. Een vuurtje bouwen volgens de Zwitserse methode wordt aangeraden door onderzoekers, survivalaars, de brandweer en milieuorganisaties. Waarom? Met deze methode bouw je een veilig en milieuvriendelijk vuur: het zorgt voor een schone verbranding met minder rook en een snellere ontvlamming. Lees er alles over in ons stappenplan voor de Zwitserse methode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member