Poplars

De productie van houten klompen

Met de hand houten klompen maken is een echte ambacht die zelfs erkend is als immaterieel erfgoed van Nederland. Het allereerste Nederlandse gilde voor klompenmakers stamt al uit 1570. Helaas is het tegenwoordig een bedreigd beroep: er zijn nog maar weinig mensen die houten klompen handmatig produceren. De Poplars van Weltevree zijn gemaakt in een van de weinige klompenfabrieken die Nederland. nog heeft

Welke houtsoort wordt gebruikt voor klompen?

Volgens de traditie is populieren- of wilgenhout het best geschikt voor de productie van klompen. Om deze traditie eer aan te doen, zijn de Weltevree Poplars gemaakt van onbehandeld Hollands populierenhout. In het Engels heet dit Poplar wood, vandaar ook de naam Poplars. Het hout is relatief hard en licht van gewicht: ideaal voor houten schoeisel.

Van boom tot klomp

Elke Poplar was ooit een boomstam. Grote boomstammen worden in de fabriek verwerkt tot kleinere houtblokken waar uit elk blok een klompe wordt gemaakt. Elk houtblok wordt in een handgestuurde machine in vorm gebracht met een guts. Waarna de buitenste vorm van de klomp af is, wordt de ruimte voor de voet gemaakt: het hout wordt met een guts uitgehold.

Maat en pasvorm: het comfort van houten klompen

Een echte klompenmaker weet veel van de anatomie van de menselijke voet. Ook houten schoenen moeten immers zo comfortabel mogelijk zijn. De Poplars zijn ook zo ontworpen dat ze een aangename pasvorm hebben. De houten zool loopt rond bij de teen, waardoor je er gemakkelijk mee afzet en kunt lopen. Houten schoenen zijn wel even anders dan een stel sneakers en het zal dan ook wat tijd kosten om eraan te wennen. Draag houten klompen daarom de eerste weken met dikke sokken, zodat je voeten eraan kunnen wennen.  

De finishing touch

Het elegante, minimalistische silhouet van de Poplars is met de strakke lijnen uniek voor houten klompen. Het is een ontwerp van Lex Pott waarmee hij deze iconische houten schoenen heeft aangepast op het moderne leven. De vorm is alleen mogelijk door de klompen met de hand af te werken. Nadat de basisvorm van de klomp is gemaakt, wordt elke Poplar daarom met de hand geschuurd en afgewerkt. Als ze eenmaal klaar zijn, moeten de klompen nog drogen. Tijdens dit droogproces kan het hout goed uitharden. 

Geverfde of naturel Poplars

De Poplars zijn beschikbaar in nude: een lichte houtkleur, maar straks ook in een kleur. De gekleurde Poplars zijn met de hand geverfd en afgewerkt met een matte lak. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen water.

Gerelateerde producten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member