Vitelli

In 1957 werd in Amersfoort dit voormalige benzinestation gebouwd in opdracht van de Benzine en Petroleum Handel Mij. (BP). Het ontwerp is afkomstig van architect Arie van Wageningen en stedenbouwkundige Arie H. Rooimans. Kunstenaar Jan Boon maakte voor het kleine gebouw een muur schildering met paarden, die symbool stonden voor de pk’s van de auto’s die daar gekocht konden worden. Dit soort oude benzinestations zijn in Nederland inmiddels een zeldzaamheid geworden, daarom werd het benzinestation in 2011 benoemd tot gemeentelijk monument. Nadat het benzinestation lange tijd heeft leeggestaan heeft het gebouw in 2015 een nieuwe bestemming gekregen en na een grote renovatie, waarbij ook de muurschildering in ere hersteld is door er een nieuw mozaïk te plaatsen, huisvest het gebouw sinds die tijd Ijssalon ‘Ijs van Vitelli‘. Jeroen van Voorn heeft meer dan 25 jaar in de horeca gewerkt en vond het in 2014 tijd voor een nieuwe uitdaging. In 2009 heeft hij een opleiding tot ijsbereider afgerond en nadat in 2015 het iconische benzinestation in Amersfoort vrij kwam voor een nieuwe bestemming heeft hij het plan uitgewerkt voor de ijssalon. De naam ‘Ijs van Vitelli’ is Italiaans maar met een Amersfoorts tintje en is gebaseerd op het Casper van Wittel plantsoen waar hij zelf woont. Casper van Wittel, een beroemde Amersfoortse schilder, is in 1675 in Italië gaan wonen & werken en veranderde toen zijn naam in Caspare vanVitelli. Van Voorn besloot daarom de ijssalon ‘Ijs van Vitelli’ te noemen. In de salon langs de Eem in Amersfoort is in de zomermaanden dagelijks vers gemaakt ijs te krijgen. De ingrediënten van het ijs komen zo veel mogelijk uit de regio, zoals biologische boerenmelk en streekfruit. Daarnaast wordt voor de bereiding volledig gebruik gemaakt van windenergie. Op het terras staat een tweetal Wheelbenches van Accoya® hout; een duurzame en eerlijke keuze die past bij de visie van de ijssalon.

specificaties

Opdrachtgever: BP Uitvoering: Arie Rooimans, Arie H. van Wageningen Locatie: Amersfoort, Nederland Website: www.ijsvanvitelli.nl Jaar: 2015

producten in dit project

Wheelbench van Accoya® hout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member