De kracht van Cortenstaal

De reden dat onze Outdoorovens bedekt zijn met een dikke laag roest is niet alleen omdat het een mooie toevoeging is aan een robuust product; deze speciale staalsoort wordt ‘Cortenstaal’ genoemd en deze laag roest geeft de Outdooroven de mogelijkheid om zichzelf beter te beschermen tegen allerlei weersomstandigheden. Cortenstaal, ook bekend als COR-TEN staal of verweringsstaal, is een groep van staallegeringen die zijn ontwikkeld om de noodzaak van schilderen te elimineren en een stabiel roestachtig uiterlijk te creëren, zelfs na meerdere jaren van blootstelling aan allerlei weersinvloeden. Deze nieuwe staalsoort kreeg de naam COR-TEN vanwege de eigenschappen: COR (corrosiebestendig) en TEN (treksterkte). Jouw Outdooroven kan zich daarom beschermen tegen wind en regen en verdere oxidatie wordt voorkomen.

Wat maakt Cortenstaal zo speciaal?

Het idee achter dit opvallende materiaal is de vorming van een oppervlaktelaag van roest, die het staal tegen corrosie beschermt en ervoor zorgt dat het product niet geverfd hoeft te worden. Door het product te bedekken met een zeer dichte, geroeste oxidehuid schermt het het diepere materiaal af van zuurstof, wat het oxidatieproces aanzienlijk vertraagt. Het corrosie-vertragende effect van de beschermende laag wordt veroorzaakt door de specifieke verdeling en concentratie van legeringselementen daarin. De laag die het oppervlak beschermt, ontwikkelt zich en regenereert continu bij blootstelling aan het weer. Met andere woorden, het staal roest om een beschermende coating te vormen. Het resultaat is een bijna onderhoudsvrij materiaal met een unieke esthetiek.

 

The Angel of the North

Mede door het sterke karakter van Cortenstaal en zijn bijzondere uiterlijk wordt het materiaal in veel verschillende toepassingen gebruikt. Cortenstaal wordt onder meer gebruikt als gevelbekleding voor gebouwen, in civiele techniek voor bruggen en zeecontainers, en daarnaast wordt het materiaal regelmatig gebruikt voor kunstwerken. Een van de beroemdste kunstwerken is The Angel of the North; een eigentijds beeldhouwwerk ontworpen door Antony Gormley, gevestigd in Gateshead in Tyne and Wear, Engeland. Het beeld is 20 meter lang, de vleugels zijn maar liefst 54 meter breed en de complete engel is gemaakt van Cortenstaal. Vanwege de locatie moet hij bestand zijn tegen windvlagen tot 160 km / u, regen en zon. The Angel of the North bestaat al sinds 1998 en is een echt icoon voor de regio geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member