10 Grenelle Paris

Na een renovatie van ruim vijf jaar is het vijftiende arrondissement van Parijs sinds kort een bijzonder gebouw rijker. Het voormalig gebouw van het Ministerie van Binnenlandse zaken, gebouwd door bekende Franse architect Pierre Dufau uit 1960, is volledig verbouwd en aangepast aan de standaarden van deze tijd. Het gebouw, gelegen aan de 10 Grenelle Boulevard, wordt nu al een van de meest duurzame gebouwen van Frankrijk genoemd. Een voorbeeld van de toegepaste innovaties zijn de gevels op het zuiden; deze zijn uitgerust met geperforeerde metalen platen die dienst doen als zonnescherm. Met een drievoudige milieucertificering HQE, BREEAM en LEED, wat slechts 7% van de Franse kantoorgebouwen heeft, is het gebouw een uitgebalanceerde combinatie van concrete innovaties en volledige efficiëntie.

De combinatie van de kenmerkende architectuur van Braun + Associés en het interieurontwerp door Ora Ïto, door Wallpaper benoemd als een van de meest invloedrijke ontwerpers onder de 40 jaar, zorgt ervoor dat het 10 Grenelle is een gebouw met bijzondere contrasten. Met name interieurontwerper Ora Ïto is een fenomeen in de designerswereld, eerder ontwierp hij onder andere het aluminium Heineken flesje. Zijn visie is vooral gebaseerd op ‘simplexity’, de kunst om gecompliceerde dingen makkelijk te maken. Een simplexvorm is een schijnbaar eenvoudige maar met een onzichtbare complexiteit. Het doel is om de gebruiker een object te bieden zonder enige complicatie. Hoe meer objecten eenvoudig te gebruiken zijn, hoe meer de gebruiker intuïtief, gemakkelijk en natuurlijk benadert. Een “simplex” -object heeft daarom een ​​ogenschijnlijk eenvoudige uitstraling, maar integreert op slimme wijze de functionaliteit ervan. In het 10 Grenelle gebouw uit deze simplexity zich in het enerzijds vier niveaus tellende gebouw wat zeer licht is en waar er gebruik gemaakt is van veel wit, anderzijds draait er een dynamische trap met verschillende structuren van hout door het gehele gebouw. De ontwerper zegt over de trap het volgende;

 “Ik wilde dat deze trap het middelpunt van het gebouw zou worden. Een wezen dat de ruimte binnen zwaait om te kunnen structureren, maar ook om binnen te vallen”.

Een excentrieke en ongewone toevoeging aan een kantoorgebouw, waar normaal bewust wordt gekozen voor een rustige werkomgeving. “De trap gaat verder dan alleen architectuur. De meeste kantoren zijn vaak bewust minimaal, stil, functioneel en zonder te veel decoratie. Deze trap is een verassing voor de medewerkers en bezoekers om te zien, maar zal ze ook naar de verschillende afdelingen binnen in het gebouw leiden. Bijzonder, maar toch functioneel”.

De tuin in het restaurant is ingericht door ABCDesign en is gevuld met een aantal meubels uit de Weltevree collectie. De Patioset sluit als concept aan op de ongewone visie waarmee het 10 Grenelle is ontworpen. Met de Patio High Back wordt met name door het bijzondere ontwerp van deze tuinbank met hoge rug een intieme en stijlvolle plek gecreëerd waar het verandagevoel beleefd kan worden. Het gebruik van zeer duurzaam Accoya® hout voor de gehele Patioset, wat zeker 50 jaar meegaat, past bij de volledig duurzame en innovatieve uitstraling van het gebouw. Bezoekers kunnen na een lange dag plaatsnemen in het comfort van de Patioset.

specificaties

Opdrachtgever: 10 Grenelle
Locatie: 10 Grenelle, Parijs, Frankrijk
Website: www.grenelle10.fr
Bron foto’s: ABCDesign & Ora Ïto
Jaar: 2017

producten in dit project

Patio High Back
Patio 2-3 seater
Patio side table

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *