Een nieuwe tijd, duurzame keuzes

We leven in een interessante tijd, waarin duurzame keuzes moeten worden gemaakt.” Naast Art direction voor Weltevree ontwerpt Floris Schoonderbeek producten die bijdragen aan de veranderingen die nodig zijn voor het behoud en benutten van onze omgeving. Met Kitty de Jong van magazine Dude (dutch designers magazine) spreekt Floris over een nieuwe tijd en duurzame keuzes.

In 2002 studeert Floris af aan ArtEZ in Arnhem. Zijn eindproject was de Dutchtub. “Ik wilde geen jacuzzi ontwerpen, maar geloofde dat je ook in een stedelijke omgeving vrij kan leven. En wat is nou vrijer dan een lekker warm bad op een plek die je zelf uitkiest?” De houtgestookte hottub brengt je terug naar de essentie van de natuur; houthakken, stoken en genieten van een warm bad in je eigen omgeving of juist in the middle of nowhere.

“Dagelijks komt de mensheid voor grote dilemma’s te staan. De manier van leven moet anders en duurzame keuzes zijn slechts het begin.” Floris ziet voornamelijk kansen en gaat hiermee aan de slag. Met speelse ontwerpen en ongepolijste, maar aaibare producten verovert hij de harten van menig design-fan. Esthetiek staat niet op de eerste plaats, de producten spelen in op de behoeften van deze tijd en concept en functie zijn leidend. De mens wordt dichter bij de natuur gebracht en uitgedaagd om weer naar buiten te gaan.

Duurzame keuzes

De duurzame keuze is niet alleen terug te zien in zijn ontwerpen, maar ook in zijn privéleven staat de keuze voor een gezonde aarde centraal. Al vijf jaar is hij in bezit van een volledig elektrische auto. Dit vraagt ook om een andere houding ten opzichte van mobiliteit. “Je krijgt er zelf handigheid in, maar er zijn ook steeds meer voorzieningen.”. Floris heeft zelf ook bijgedragen aan deze voorzieningen, met het ontwerp van de Lolo charging pole. In samenwerking met Sinds 1416 en The New Motion is deze laadpaal in Nederland te gebruiken en te vinden in de ‘love to load-app’. Hij vertelt hier meer over in het volledige interview met Kitty de Jong in de lente editie van het magazine Dude.

Het concept en de toegevoegde waarde is altijd leidend in het werk van Floris. Commercieel succes wordt bereikt door onder andere goede samenwerking met andere partijen. “Mijn aandeel is het concept en de vormgeving van het product. Over alle zaken waar ik minder of geen kaas van heb gegeten, heb ik wel ideeën. Daar zoek ik de juiste mensen bij.”

Het speelse Nederlandse design en de ‘je ziet wat het moet doen’ zijn duidelijk zichtbaar in zijn ontwerpen. Van de aaibare Guidelight tot de zelfvoorzienende Groundfridge, elk product kent zijn eigen doelgroep maar voor iedereen is duidelijk hoe het product werkt.

 

Lees het volledige interview met Floris Schoonderbeek

Dude, Dutch Designers Magazine ligt vanaf 25 april in de schappen van boekwinkels en kiosken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word een member Word een member